Süt Analizi Nedir ve Neden Gereklidir?
İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan süt, hijyenik koşullarda üretilmediği, saklanmadığı, işlenmediği, gerekli kontrollerinin yapılmadığı durumlarda insan sağlığı açısından zararlı olabilmektedir. Çiğ süt az sayıda bakteri içerse bile sağımdan sonra uygun koşullarda saklanmamasının etkisiyle oldukça kısa sürede bozulur. Bu nedenle çiğ süt insan gıdası olarak doğrudan tüketime uygun değildir. İşlenmesi gereken çiğ sütün ise işlenmeden önce içeriğinde neler olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bunun için süt analizleri yapılıp sütün içerdiği yağ, protein, laktoz, kuru madde, tuz, vb. besin değerlerinin ortaya çıkarılması önem arz etmektedir.
Ulusal Süt Konseyinin yayınlamış olduğu Ulusal Süt Kalite Raporuna istinaden Türkiye'de toplama usulü ile fabrikalara götürülen sütlerin ortalama olarak %40'ında usulsüzlük yapıldığı tespit edilmiştir. Yapılan bu usulsüzlükler ağırlıklı olarak süte su karıştırmak veya süt yağını çalmaktır. 2020 yılında toplama yöntemi ile elde edilen sütlerin en az %10'unda su ekleme usulsüzlüğü tespit edilmiş ve %50'den fazlasında süt yağının alındığı kanısına varılmıştır. (Kaynak: Ulusal Süt Konseyi, Süt Kalite Raporu) Günde 2000 litre süt işleyen bir mandırada hesaplamalar yapıldığı zaman (Süt litre fiyatı 8.5 TL) yıllık maddi zararı 600.000 TL'den fazla olmaktadır.
Hali hazırda süt analizi yapan sistemler, sütten belirli miktar numune alınmasıyla başlar. Alınan numune süt analiz cihazına götürülür ve süt alım haznesine yerleştirilir. Sonrasında başlatılan işlem öncelikle peristaltic pompa yöntemiyle silikon hortumlar vasıtasıyla sütün cihazın içine çekilmesini sağlar. Ancak bu süreçte sütün içerisinde herhangi bir hava kabarcığı, leke, kir olmaması gerekmektedir. Süt pompa ile cihaza çekildikten sonra ortalama olarak 60 saniye süren ölçüm işlemi başlar. Ölçüm sonrasında cihaz, sütü numune kabına geri boşaltır ve sonuçları paylaşır. Ancak cihazın bir sonraki ölçüme hazır olması için silikon hortumların temizlenmesi gerekir. Bu süreç ise ortalama olarak 90 saniye sürmektedir. Kısacası numune alma, pompa çekiş, ve temizlik süreçleri düşünüldüğünde bir analiz 150 saniyeden fazla sürmektedir. Kapı toplama süt alımlarında ise 50 duraklık bir rotada 150 saniye ortalama süre fazladan 2 saat demek ve bu 2 saat sütün sağlığına zarar vermektedir. Tüm bunlara rağmen yapılan süt analizi ise çevresel şartlardan son derece fazla etkilenmekte ve sonuçlar tutarlılık göstermemektedir.
"Milk App" Nedir?
Projenin amacı Türkiye coğrafyası üzerinde elde edilen süt ve süt ürünleri kalitesini uçtan uca takip edilebilir ve sürdürülebilir hale getirmektir. Sütün toplama sırasında hızlı ve güvenilir bir şekilde analiz edilmesiyle birlikte yıllık bu kayıpların önüne geçilebilir. Ancak şu anda satışı bulunan cihazlarla hızlı ölçüm alma durumu neredeyse imkansızdır.
Neden "Milk App"?
Çiğ sütün sağlıklı kalabilmesi için sağım sonrası hızlı şekilde soğutuculu tanklara gönderilmesi gerekmektedir. Ancak piyasadaki cihazlar ile her müstahsilin sütünün analiz süresi 60 ile 90 saniye arasında değiştiği için süt sağlığını tehdit etmektedir. Tasarımı gerçekleştirilmiş olan hızlı analiz cihazı ile piyasadaki ürünlerin aksine 8 ile 10 saniye arasında ölçüm gerçekleştirebiliyoruz. Hazırlanan entegre yazılım ile bu cihaz eşleştirilmiş olup sağımdan sofraya kadar olan süreçte süte kimlik kazandırılmasını ve takip edilebilir olmasını sağlıyoruz. Ayrıca MilkApp sütün kimyasal yapısının bozulmadan fabrikaya kadar taşınması sürecinin yönetilmesini ve takip edilmesi açısından kullanıcıyı bilgilendirmektedir.
Takip edilebilir sütün fabrikalar tarafından endüstriyel planlamaya dahil edilmesi sonucunda üretim kapasitelerinin verimli şekilde arttığı ve üretim bant süresinin verimli şekilde düştüğü demo müşteriler ile doğrulanmıştır. Aynı zamanda elde edilen verilerin dijital ortamda muhafaza edilmesi ile birlikte süte dair geçmişe yönelik istatistiklerin oluşturulması sağlanmıştır. Bu istatistikler ile süt üreticisinin hammaddeyi takip etmesi kolaylaşmıştır. Aynı zamanda hammaddeye yönelik bilgi stoku sayesinde verim hesaplamaları daha kolay yapılmaktadır.
Türkiye pazarında aylık en az 850 bin ton süt üretimi gerçekleşmektedir. Ulusal Süt Konseyinin raporlarına göre üretilen bu sütlerin yaklaşık olarak yüzde 45'İ köylüler tarafında üretilmekte ve süt araçları ile toplanmaktadır. Süt araçlarının ortalama hacimleri 1.5 ton olarak bilinmektedir. Türkiye'de ise süt birliklerine kayıtlı araçların sayısı ve eldeki verilerin sayısı göz önüne alınırsa Türkiye pazarında mobil araçlar ile süt toplayan 8 bin adet süt aracı bulunmaktadır.
Bu cihazı sütün istenilen değerlerini 10 saniyede belirleyip sonuç veren bir cihazdır. Ağırlıklı olarak spektroskopi teknolojisi kullanmakta olup buradan gelen verileri hızlı şekilde doğrulamak için ultrasonik sensörlerle ve iletkenlik sensörü ile desteklenen karmaşık bir ölçüm metodolojisi bulunmaktadır. Bu metodoloji sadece bu şirketimiz için özellikle geliştirilmiş olup başka herhangi bir cihazda benzer bir örneği yoktur. Genel olarak sütü analiz etmek isteyen her kullanıcıya, köylüye, mandıracıya, toplayıcıya, süt üreticisi çiftliklere, çiğ süt satışı gerçekleştiren şarküterilere bile doğrudan satılabilecek bir ürün olarak geliştirilmiştir. Kullanımı ve temizliği oldukça basit ve kolaydır.
Kullanıcılara müstahsillerini kaydedebileceği, süt verilerini anlık takip edip onları bulut ortamında saklayabileceği ve bu veriler ile birlikte ön muhasebe desteği sunan yazılımımız, mobil uygulama ve web ara yüzleriyle ortak olarak çalışan bir veri tabanına sahiptir. Bu veri tabanı tüm verileri bulut ortamında tutar ve istatistik oluşturmak için yardımcı olur. Yazılım, toplanan süte dair tarih, zaman, lokasyon, kalite ve üretici bilgilerini kaydederek ne zaman, nereden, hangi kalitede kimden süt alındığını ortaya koyar ve kısacası sütün kimliğini ortaya çıkarır. Bu sayede sütün üretiminden tüketimine kadar takip edebilme imkanı ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda yazılım aktif olarak araç takip edebilmekte e bu sayede rota planlaması yapılıp yakıt tüketimi gözetimi elde edilebilmektedir.
Bu ürün bazında yazılım ve donanımın birlikte entegre çalıştığı bir ürün gamı tasarlanmıştır. Bu üründe yazılım mobil uygulama üzerinden analiz cihazının kontrol ekranı olarak görev yapmakta ve kalite verileri anlık olarak yazılıma aktarılmaktır. Bu ürüne özel takip edilebilir kalite verileri sayesinde müşteriye ek olarak anlık endüstriyel planlama yapabilen bir algoritma eklenmiştir. Bu algoritma sayesinde üretilebilecek en uygun ürün, hammadde fabrikaya gitmeden üreticiye bildirilmekte ve ön hazırlıkları yapılması sağlanmaktadır. Bu ürünü satın alan müşterilerden yazılımdan alınacak olan yıllık abonelik ücreti 1 kereye mahsus olmak koşuluyla alınmamaktadır.
Telif Hakkı © 2023 Pure Solutions Teknoloji - Tüm Hakları Saklıdır.
Yeni nesil teknoloji üreticisi...
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.